Förnya grillkvällen : Så gör du asiatisk lax med sushi ris
Våren närmar sig med stormsteg och snart är det dags att ta fram grillen – vad passar då bättre än en klassiker med en twist? Det asiatiska köket är hett och ingredienserna till några av säsongens trender hittar du hos Pong Market. Det här receptet på asiatisk lax med sushiris är enkelt att följa och resultatet blir en smakrik måltid som garanterat kommer att uppskattas där hemma.
Ta del av Pong Markets asiatiska produktutbud
Under de senaste åren har intresset för det asiatiska köket exploderat i Sverige. Rätterna som är kända för sin balans mellan sötma, syrlighet, salt och umami, erbjuder en rikedom av smaker som lockar matälskare över hela världen. Hos Pong Market hittar du några av de mest populära ingredienserna till det asiatiska köket....
– Pong Market är mer än en onlinebutik; jag skulle säga att det är en portal till det asiatiska kökets rika och diversifierade värld. Oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren kock, hittar du de ingredienser du behöver för att utforska och njuta av asiatisk matlagning, inklusive färska grönsaker, exotiska kryddor, ris, nudlar, såser och ett brett utbud av specialvaror.
Här tipsar Pim om ett av vårens trendigaste recept som passar perfekt när det är dags att ställa fram utemöblerna och damma av grillen.
– Det kombinerar öst och väst med asiatisk lax och sushiris och resultatet blir en smakexplosion som garanterat kommer att bli en ny favorit vid ditt middagsbord.
Ingredienser
2 x 180g laxfiléer
Marinad
1 tsk ingefära
1 vitlöksklyfta, krossad
1 msk sojasås
2 msk ostronsås
2 msk söt chilisås
Sushiris
2 dl sushiris
2,5 dl vatten
3 msk risvinäger
2 msk socker
1 tsk salt
Till servering
Sesamfrön
Salladslök/schalottenlök, fint skivad
Få varorna hemlevererade från Pong Market
Gör såhär:
Blanda ingredienserna till marinaden i en skål. Lägg i laxen och vänd för att täcka den helt. Marinera i 30 minuter eller över natten. Nu är det dags att tillaga riset!
Instruktioner för det perfekta sushiriset:
Skölj riset i kallt vatten i en stor skål och gnugga riset försiktigt mellan händerna, byt vatten och upprepa tills vattnet är klart. Låt sedan riset dra i vattnet i cirka 30 minuter. Därefter är det dags att koka riset; lägg det dränerade riset och 2,5 dl vatten i en kastrull och koka upp under lock på hög värme, sedan sänker du värmen till lägsta möjliga och låter det sjuda med locket på i 10-12 minuter. Efter kokning tar du bort kastrullen från värmen och låter riset ånga under locket i ytterligare 10-15 minuter.
Förbered sushi-vinägerblandningen:
Värm risvinäger, socker och salt i en liten kastrull tills sockret löses upp och låt sedan svalna. När det är klart överför du det varma riset till en stor skål. Häll sedan vinägerblandningen över riset medan du försiktigt fördelar blandningen jämnt.
Dags att grilla laxen:
När riset är klart är det dags att grilla laxen. Lägg laxen på grillen med skinnsidan nedåt i cirka 6-8 minuter. Laxens innertemperatur ska vara runt 50-55°C – då är den färdig. När allt är klart är det bara att lägga upp riset och laxen på en tallrik, toppa med lite sesamfrön och salladslök – smaklig måltid!
Fakta: Pong Market
Hos Pong Market hittar du en uppsjö av högkvalitativa asiatiska livsmedel och ingredienser som är noga utvalda för att uppfylla de högsta standarderna för smak och kvalitet.
Spana in hela sortimentet här.