Kan vi leverera hem till dig? Prova ditt postnummer

  • Fri leverans till butik
  • Över 1200:- Fri hemleverans inom tullarna Stockholm
  • DHL Frakt övriga Sverige

 Japanska livsmedel online

Hos Pong Market hittar du dina japanska livsmedel online av högsta kvalitet. Om du ska laga egen sushi eller ramen hittar du alla ingredienser här. Du finner även mängder av japanska färdigrätter, godis och läskedrycker. Välkommen till Pong Market och din japanska livsmedelsbutik!

 

 
Japansk matkultur
Det japanska köket är baserat på en lagom stor servering som består av en huvudrätt ”Shushoku” bestående av ris eller nudlar, en soppa och en sidorätt, så kallat Okazu. Okazu kan vara tillagat med fisk, kött, grönsaker, bönor och tofu, samt torkade saker som kålrot, sjögräs och torkad shiitakesvamp. Japanska rätter är ofta mycket näringsrika och består oftast av färska råvaror.

Japan är ett land som är mycket känt för sin mat. Maten kommer att vara minutiöst dekorerad. Deras betoning är friskhet och skönhet.
Den japanska perfektionen på deras matlagning, återspeglas i arrangemanget. En vanlig japansk måltid består av minst ett tillbehör, en skål med japanskt ris, en skål med soppa och en ”Tsukemono” som är en picklad gurksallad. Eftersom Japan är en ö konsumeras stora mängder skaldjur. Tidigare åt japanerna i stort sett inte kött, förrän fram tills att landet öppnande sina gränser. Japanerna antog då köttkulturen och har blivit mer och mer populärt idag.

Ris - Gohan
När japanerna redan för över 2000 tusen år sedan skördade, är ris Japans viktigaste ekonomiska gröda. Risets betydelse för japansk kultur reflekteras från det förflutna.
Ris används som valuta för att byta varor och representera rikedom. Japanerna säger att man ”äter ris”. Detta betyder ”en måltid”.
Ett annat exempel är Asagohan som betyder frukost.
Det japanska riset består av korta riskorn. Och vid tillagning blir det lite klibbig. Japaner gillar att äta vitt ris Hakumai, vilket gör att riset som malts inte lämnar några skal.
De flesta japaner tror att brunt ris Genmai, eller ris med fröskal, är mindre gott. Men brunt ris blir mer och mer populärt och tillhör kategorin ”hälsosamt ris”.
Japaner gillar också att äta Mochi, som är gjord på klibbigt ris. Kokt och dunkade tills det blir klibbigt. Kan användas för att laga både salta soppor och desserter, grillade rätter med söt
sås eller med röd bönpasta. Ris kan också användas i olika rätter som tex i Sushi, Donburi, Congee, Senbei, Wagashi och Sake.

Nudlar - Men-Rui
Nudlar kan ätas som en enda enkel rätt. De äts både varmt i soppa eller kalldoppad i sås.
En annan typ av nudelrätt som har blivit mycket populär under det senaste århundradet är ramen, som är en traditionell kinesisk nudelsoppa gjord på kött.
Den har förbättrats av japanerna, till att den har sin egen identitet idag. Nudlar är en av de viktigaste livsmedel i det japanska köket. De har många sorter.
Soba - bruna tunna nudlar. De är gjorda av bovetemjöl.
Udon - tjocka vita nudlar. Tillverkad av vetemjöl.

Bröd - Pan
Japan har anammat en brödätande kultur från 1500-talet tills idag. Japanerna utvecklade sitt eget unika bröd och äts ofta till måltiderna.
Panko är Japans version på ”ströbröd”. Det används bla när man friteras räkor och grönsaker, så kallat tempura. Panko har större flingor än vårat ströbröd.

            Tillbehör – Okazu おかず 
     Det finns många sorters tillbehör som japanerna gillar att äta. Till exempel:
   Kokt eller stuvad mat - 煮物 nimono
   Stekt mat - 炒め物 itamemono
  Stekt mat - 揚げ物 agemono
   Mat som är grillad eller stekt på en platt panna - 焼き物 yakimono
   Ångad mat - 蒸し物 mushimono
 sashimi - 刺身 sashimi
 Soppa - 吸い物 eller 汁物 / suimono eller shirumono
   Fermenterad mat eller kryddig sallad 漬け物 / 和え物 / 酢の物 - tsukemono / aemono /sunomono

Den japansk matkulturen skiljer sig från kinesisk och koreansk mat på många sätt:
1. De flesta japanska livsmedel använder inte olja.
2. Japansk mat använder inte torkade kryddor.
3. Huvudkomponenterna i kosten är fisk och grönsaker.

 

Grundingredienser i det japanska köket:
Dashi är en typ av buljong och är en av huvudingrediensen i japansk matlagning. Och det spelar en viktig roll för att påverka matens doft. Dashi är gjord av Konbu och Katsuobushi som är kokta.
Shoyu är en viktig ingrediens i japansk matlagning. Det är en mörkbrun vätska med salt smak. Den tillagas genom att jäsa kokta sojabönor, tilsatt med salt och vatten.
Miso är också en av de viktigaste ingredienserna för japansk mat. Det finns 2 typer: Shiro-Miso gjorda av ris eller mjöl blandat med sojabönor. Den är ljusbrun till färgen.
Aka-Miso är enbart gjord av sojabönor. Den är mörkbrun till färgen.
Mirin är en gul vätska med söt smak, som används för att grilla fisk eller kött.
Sake är en dryck som fungerar både till att servera till middagen och som ingrediens i matlagningen. Matlagningssake används för att höja smakerna, framför allt i fisk- och kötträtter. Sake är tillagat på fint polerat ris som är jäst.

 Populära rätter i Japan 

Exempelbild

Sushi

Som betyder Sur pga risets tillagning. Sushi anses vara en av symbolerna för det
japanska köket, uppbyggt med två delar; sushi och tillbehör.

Exempelbild

Sashimi

Betyder skaldjur. Eller vilket kött som helst men måste vara färskt, av hög kvalitet,
eftersom det äts rått genom att skära det i tunna strimlor. Serveras i sin enkelhet med
wasabi, Gari - inlagd ingefära och soja.

Exempelbild

Tonkatsu

 Fläskkotlett som är panerad eller stekt. Det äts vanligtvis som tillbehör med
strimlad kål toppad med tonkatsusås.

Exempelbild

Soba

Tunna, smala bovetenudlar serveras i en kall eller varm buljong. Lägg en mängd olika ingredienser som tex räkor, tempura, Naruto - skivade fiskbollar, hackad vårlök och
bergsgrönsaker.

Exempelbild

Unadon

Grillad ål med ris. Hel ål som är skuren i tunna bitar, som marineras i söt och salt
sås, rostas lätt och läggs ovanpå riset.

Exempelbild

Yakitori

Grillade och marinerade kycklingspett. Äts ofta som tillbehör till öl. I allmänhet används olika komponenter av kyckling. Undantagsvis används även fläsk. Spetten marineras i yakitori-sås som har en sötsalt smak.

Exempelbild

Yakiniku

 Grillad rätt i japansk stil. När man äter Yakiniku sitter man i ett runt bord med en grill i mitten. Yakiniku är ett bra ställe för människor som vill ses med vänner och dricka öl eftersom det är roligt att grilla, äta och umgås.

Exempelbild

Udon

Stora runda nudlar gjorda av vetemjöl. Den serveras ofta i varm soppa. Man har ofta
tillbehör som tex tempura eller krispig tofu, pocherat ägg och sojasås.

 

Basvarorna du behöver till din japanska matlagning är följande:
● Miso ● Dashi ● Shoyo ● Mirin ● Soba nudlar ● Udon nudlar ● Japansk soja – lättare soja ● Sushiris ● Sushivinäger ● Panko

Kan vi leverera hem till dig?

Skriv in ditt postnummer och se om vi kan leverera direkt hem till din dörr.

Postnummer

Vi levererar inte till ditt postnummer.

Typiskt! Vi har tyvärr inte möjlighet att levererar hem till din dörr i dagsläget. Men du kan alltid beställa torr varor och få dem levererat med DHL till en servicepoint nära dig.

Grattis. Vi levererar till ditt postnummer
  • Normal leveranstid är 0-2 arbetsdagar.
  • Gratis leverans vid order över 1200:-
  • Order 0-600:- fraktkostnad 99:-
  • Order 600-1200:- fraktkostnad 79:-
  • Normal leveranstid är 0-2 arbetsdagar.
  • Gratis leverans vid order över 1200:-
  • Order 0-600:- fraktkostnad 129:-
  • Order 600-1000:- fraktkostnad 79:-
  • Normal leveranstid är 0-2 arbetsdagar.
  • Gratis leverans vid order över 1200:-
  • Order 0-600:- fraktkostnad 139:-
  • Order 600-1200:- fraktkostnad 79:-
  • Normal leveranstid är 1-3 arbetsdagar.
  • Gratis leveransavgift för order över 1500:-
  • Order 0-600:- fraktkostnad 139:-
  • Order 600-1200:- fraktkostnad 99:-
  • Order 1200-1500:- fraktkostnad 79:-
  • Leverans sker måndagar, lördagar & söndagar.
  • Gratis leveransavgift för order över 1500:-
  • Order 0-600:- fraktkostnad 139:-
  • Order 600-1200:- fraktkostnad 99:-
  • Order 1200-1500:- fraktkostnad 79:-
  • Leveranser som sker söndagar, måste beställas före torsdag innan midnatt (24.00)
    Order efter denna tid levereras söndag veckan efter.
  • Gratis leveransavgift för order över 1500:-
  • Vi levererar inte FRYS varor till detta postnummer.
  • Order 0-600:- fraktkostnad 169:-
  • Order 600-1200:- fraktkostnad 99:-
  • Order 1200-1500:- fraktkostnad 79:-
  • Leverans sker måndagar, onsdagar & fredagar mellan kl.17-22.
  • Gratis leveransavgift för order över 1200:-
  • Order 0-600:- fraktkostnad 99:-
  • Order 600-1200:- fraktkostnad 79:-
  • Normal leveranstid är 1-3 arbetsdagar.
  • Gratis leveransavgift för order över 1500:-
  • Order 0-600:- fraktkostnad 139:-
  • Order 600-1200:- fraktkostnad 99:-
  • Order 1200-1500:- fraktkostnad 79:-
  • Leverans sker måndagar, lördagar & söndagar.
  • Gratis leveransavgift för order över 1500:-
  • Order 0-600:- fraktkostnad 149:-
  • Order 600-1200:- fraktkostnad 99:-
  • Order 1200-1500:- fraktkostnad 79:-
  • Leveranser som sker tisdagar, måste beställas före söndag innan midnatt (24.00) 
    Order efter denna tid levereras tisdag veckan efter.
  • Gratis leveransavgift för order över 1500:-
  • Order 0-600:- fraktkostnad 149:-
  • Order 600-1200:- fraktkostnad 99:-
  • Order 1200-1500:- fraktkostnad 79:-
  • Leveranser som sker söndagar, måste beställas före torsdag innan midnatt (24.00)
    Order efter denna tid levereras söndag veckan efter.
  • Gratis leveransavgift för order över 1500:-
  • Order 0-600:- fraktkostnad 149:-
  • Order 600-1200:- fraktkostnad 99:-
  • Order 1200-1500:- fraktkostnad 79:-