Japansk matkultur
Det japanska köket är baserat på en lagom stor servering som består av en huvudrätt ”Shushoku” bestående av ris eller nudlar, en soppa och en sidorätt, så kallat Okazu. Okazu kan vara tillagat med fisk, kött, grönsaker, bönor och tofu, samt torkade saker som kålrot, sjögräs och torkad shiitakesvamp. Japanska rätter är ofta mycket näringsrika och består oftast av färska råvaror.
Japan är ett land som är mycket känt för sin mat. Maten kommer att vara minutiöst dekorerad. Deras betoning är friskhet och skönhet.
Den japanska perfektionen på deras matlagning, återspeglas i arrangemanget. En vanlig japansk måltid består av minst ett tillbehör, en skål med japanskt ris, en skål med soppa och en ”Tsukemono” som är en picklad gurksallad. Eftersom Japan är en ö konsumeras stora mängder skaldjur. Tidigare åt japanerna i stort sett inte kött, förrän fram tills att landet öppnande sina gränser. Japanerna antog då köttkulturen och har blivit mer och mer populärt idag.
Ris - Gohan
När japanerna redan för över 2000 tusen år sedan skördade, är ris Japans viktigaste ekonomiska gröda. Risets betydelse för japansk kultur reflekteras från det förflutna.
Ris används som valuta för att byta varor och representera rikedom. Japanerna säger att man ”äter ris”. Detta betyder ”en måltid”.
Ett annat exempel är Asagohan som betyder frukost.
Det japanska riset består av korta riskorn. Och vid tillagning blir det lite klibbig. Japaner gillar att äta vitt ris Hakumai, vilket gör att riset som malts inte lämnar några skal.
De flesta japaner tror att brunt ris Genmai, eller ris med fröskal, är mindre gott. Men brunt ris blir mer och mer populärt och tillhör kategorin ”hälsosamt ris”.
Japaner gillar också att äta Mochi, som är gjord på klibbigt ris. Kokt och dunkade tills det blir klibbigt. Kan användas för att laga både salta soppor och desserter, grillade rätter med söt
sås eller med röd bönpasta. Ris kan också användas i olika rätter som tex i Sushi, Donburi, Congee, Senbei, Wagashi och Sake.
Nudlar - Men-Rui
Nudlar kan ätas som en enda enkel rätt. De äts både varmt i soppa eller kalldoppad i sås.
En annan typ av nudelrätt som har blivit mycket populär under det senaste århundradet är ramen, som är en traditionell kinesisk nudelsoppa gjord på kött.
Den har förbättrats av japanerna, till att den har sin egen identitet idag. Nudlar är en av de viktigaste livsmedel i det japanska köket. De har många sorter.
Soba - bruna tunna nudlar. De är gjorda av bovetemjöl.
Udon - tjocka vita nudlar. Tillverkad av vetemjöl.
Bröd - Pan
Japan har anammat en brödätande kultur från 1500-talet tills idag. Japanerna utvecklade sitt eget unika bröd och äts ofta till måltiderna.
Panko är Japans version på ”ströbröd”. Det används bla när man friteras räkor och grönsaker, så kallat tempura. Panko har större flingor än vårat ströbröd.
Tillbehör – Okazu おかず
Det finns många sorters tillbehör som japanerna gillar att äta. Till exempel:
Kokt eller stuvad mat - 煮物 nimono
Stekt mat - 炒め物 itamemono
Stekt mat - 揚げ物 agemono
Mat som är grillad eller stekt på en platt panna - 焼き物 yakimono
Ångad mat - 蒸し物 mushimono
sashimi - 刺身 sashimi
Soppa - 吸い物 eller 汁物 / suimono eller shirumono
Fermenterad mat eller kryddig sallad 漬け物 / 和え物 / 酢の物 - tsukemono / aemono /sunomono
Den japansk matkulturen skiljer sig från kinesisk och koreansk mat på många sätt:
1. De flesta japanska livsmedel använder inte olja.
2. Japansk mat använder inte torkade kryddor.
3. Huvudkomponenterna i kosten är fisk och grönsaker.
Grundingredienser i det japanska köket:
Dashi är en typ av buljong och är en av huvudingrediensen i japansk matlagning. Och det spelar en viktig roll för att påverka matens doft. Dashi är gjord av Konbu och Katsuobushi som är kokta.
Shoyu är en viktig ingrediens i japansk matlagning. Det är en mörkbrun vätska med salt smak. Den tillagas genom att jäsa kokta sojabönor, tilsatt med salt och vatten.
Miso är också en av de viktigaste ingredienserna för japansk mat. Det finns 2 typer: Shiro-Miso gjorda av ris eller mjöl blandat med sojabönor. Den är ljusbrun till färgen.
Aka-Miso är enbart gjord av sojabönor. Den är mörkbrun till färgen.
Mirin är en gul vätska med söt smak, som används för att grilla fisk eller kött.
Sake är en dryck som fungerar både till att servera till middagen och som ingrediens i matlagningen. Matlagningssake används för att höja smakerna, framför allt i fisk- och kötträtter. Sake är tillagat på fint polerat ris som är jäst.