Vietnamesisk matkultur
Vietnamesisk nationell matkultur har sina egna särdrag, men liksom andra sydostasiatiska länder äter vietnameser ris som basföda och äter också mycket fermenterad mat. Detta beror på den historiska bakgrund som tidigare styrdes av Kina och Frankrike. Därför finns det vissa influenser från båda nationerna. Dessutom på grund av det geografiska landets form, som sträcker sig längst med kusten. Detta gör varje vietnamesisk region annorlunda.
Vietnamesisk mat som många känner igen är deras unika Nam Nueng och Khanom Bueng Yuan. Dessa är kända som hälsosam mat och är lätt att köpa. Dock finns det inte allt att tillgå på den allmänna marknaden. Vissa rätter kan bara hittas på dedikerade vietnamesiska restauranger. Att servera ett brett utbud av färska grönsaker har blivit en viktig del i det vietnamesiska köket och det är det som gör deras mat så populär.
En annan utmärkande egenskap hos det vietnamesiska köket är att ingredienser som återspeglar geografiskt naturliga livsmedelsresurser.
Ris är basfödan men de äter också väldigt mycket klibbigt ris. Dessutom används klibbigt ris även för att göra många sorters desserter, så som Ban Chung och Ban Yay.
Ban La Cai är ett klibbigt rismjölssnack knådat med hampablad, rostat tills det är svart och fyllda med gyllene bönor. Det är en väldigt populär efterrätt.
Vietnameser lagar väldigt mycket desserter gjorda av en mjöldeg i basen med olika fyllningar, gemensamt känd som "Ban" eller ”Bao”. Tex Ban Kuan, eller Pak Moh Yuen. Oavsett om det är en mellanrätt eller en efterrätt. De flesta Ban’s är gjorda med mjöl och kokta genom ångkokning.
Trots att det varit under franskt styre i nästan 100 år finns det knappt franska influenser kvar.
Den mest uttalade rätten är nog den franska toasten Ban Mi som äts med många sorters fyllning. Eller den rostad Banh Mi med tamarind och socker eller honung.
Deras kaffekultur har också ursprungligen kommit från Frankrikes rötter.
I det vietnamesiska köket använder de vanligtvis ingredienser som ris, nudlar, fisksås, räkor,
sojasås, citrongräs, vitlök, chili, lime, ingefära och färska örter, samt deras stora utbud av grönsaker.
Buljongsoppor med nudlar och kokt ris hör till den typiska vardagsmaten.
I norr är maten starkt influerad av Kina. I södra delarna är inslaget av färska grönsaker och örter större. Curry och frukter används mest i deras matlagning.
Färska kryddor och milda smaker. Här är aromen och inte hettan huvudsaken. Ris och nudlar är basen i de flesta måltiderna. Både fisk och skaldjur äts ofta. Kött används sparsamt, mest som smaksättare. Fläskkött är vanligast men kyckling är också populärt, liksom räkor.