Koreansk matkultur
Korea är ursprungligen ett jordbruksland och koreanerna har odlat ris som basföda sedan urminnes tider. Koreansk mat har traditionellt en grund som består av en mängd sorters kött och fisk, tillsammans med gröna växter, grönsaker, fermenterad mat som tex kimchi, chodgal (saltade skaldjur 젓갈) och deonjang - fermenterade sojabönor 된장). Dessa är kända för sin speciella smak och höga näringsvärde.
Det koreanska köket har utvecklat sitt kök efter klimatet, där vinterhalvåret är längre. De har
därför en speciell konserveringsteknik för att behålla näringsämnen i grönsakerna. Kimchi är ett symboliskt exempel på fermenterad mat.
Varje måltid består oftast av 3 delar: ris, soppa och kimchi.
Kimchi som vi känner till det är gjort på kinakål, röd paprika, vitlök, ingefära och ansjovisbuljong. Kimchi har en syrlig, kryddig och lätt stickande smak.
Andra typer av kimchi som finns har en bas på kålrots, gurka eller rädisa.
Kimchi är ett tillbehör som de ofta äter i stället för soppa, på klassiska koreanska BBQ- restauranger.
Koreaner älskar sin kimchi så mycket att det till och med alltid serveras till varje måltid.
När de reser bort och vart de än går, måste de ha det med sig. Tack vare detta har kimchi
spridits till många länder. Japan har till och med kimchi som ett tillbehör till deras japanska mat.
Kimchi 김치 - Koreas nationaltillbehör
Kimchi som vi känner till det är gjort på kinakål, röd paprika, vitlök, ingefära och
ansjovisbuljong. Kimchi har en syrlig, kryddig och lätt stickande smak.
Andra typer av kimchi som finns har en bas på kålrots, gurka eller rädisa.
Kimchi är ett tillbehör som de ofta äter i stället för soppa, på klassiska koreanska BBQ-
restauranger.
Koreaner älskar sin kimchi så mycket att det till och med alltid serveras till varje måltid.
När de reser bort och vart de än går, måste de ha det med sig. Tack vare detta har kimchi
spridits till många länder. Japan har till och med kimchi som ett tillbehör till deras japanska mat.
Grundingredienser i det koreanska skafferiet :
Ganjang - sojasås 간장 ● Sesamolja mild 참기름 ● Ris rundkornigt
● Gochujang - fermenterad stark chilipasta 고추장 ● Gochugaru - chiliflingor 고추가루
● Doenjang - koreansk sojabönspasta 된장 ●Mirin Chungju - sött risvin 미린
● Sikcho 식초 ● Myulchi - torkad ansjovis ● Rostade sesamfrön 깨 ● Udonnudlar ● Bibimbapsås ● Panko
Populära rätter i Korea
Tteokbokki
Ett av Sydkoreas vanligaste och mest uppskattade snabbrätt och populärt i alla åldrar. Den har en söt och lätt kryddig smak.Om den är väldigt kryddigstark kallas den Maeun Tteokki 매운떡볶이
Bibimbap
Denna rätt serveras i en skål med en bädd av koreanskt ris, stark chilisås som blandats med
olika sorters grönsaker, kimchi, picklad gurka, zucchini, rättika, svamp och kim (sjögräs).
Val av protein kan variera från tofu, kyckling, nötkött eller skaldjur.
Skålen toppas alltid med stekt ägg, sojabönsgroddar och gosari (ormbunksstammar).
Twigim
De mest klassiska ingredienser som friteras är räkor, bläckfisk, ägg, chili och potatis.
Gogi Gu I
Du sitter vid ett runt bord där du har din egen grill och tillagar din mat precis som du vill ha den. Här är utbudet stort.
I det koreanska köket grillas all typ av kött, kyckling och skaldjur.
Du bäddar in proteinet i tunna salladsblad dippar i välsmakande såser. Till det serveras en rad olika sidorätter.
De mest populära sidrätterna är ris, kimchi, gurka, paprika och kryddig rädisasallad.