Indonesisk matkultur
Den indonesiska köket består till största delen av grönsaker som potatis, kål, böngroddar, gröna bönor, tofu och kokta ägg.
Deras kök har en unik blandning av kultur och religion. 87,2 % av befolkningen är muslimer och det mesta av deras mat består av halal. Det finns också kinesiska, indiska, arabiska och västerländska influenser, så som curry, nudlar, goreng, wonton, tofu, som är influerade av Kina.
Huvudingredienser i indonesisk matlagning inkluderar kokosnötter, bananer, jordnötter och sojabönor
Det finns en viktig smaksättning som är räkpasta eller te-rasi, som är saltare än thailändsk räkpasta. Eftersom Indonesien inte gillar fisksås, utan använder räkpasta, salt, sojasås eller Kejap asin för att göra salt i stället för fisksås. Den syrliga smaken kommer från lime, tamarind, kumquat, stjärnfrukt och Ta-ling Pling. Den söta smaken kommer från kokossocker, jaggery och rörsocker. Den kryddiga smaken kommer från chilipeppar. Det togs in av spanjorerna på 1500-talet och har resulterat i sambal, en populär indonesisk chilipasta, speciellt sambal te-rasi, eller räkpasta och chilipasta. Det finns ett brett utbud av
kryddor, från kryddnejlika, paprika, muskotnöt, kanel, dill, samt medicinalväxter som citrongräs, schalottenlök, koriander, vitlök, ingefära, galangal och gurkmeja.
Många livsmedel har sitt ursprung i Indonesien. Det har blivit en vanlig rätt i hela Sydostasien, som nötkött rendang, sambal är populär i Malaysia och Singapore. Sojamat som tofu och tempeh är också populära. Det hela sägs ha sitt ursprung i Java. En annan fermenterad mat är Anjam, som liknar full men använder andra ingredienser än sojabönor. och jäst med en annan form Det är populärt i västra Java. En av de viktigaste maträtterna i Indonesien Det är ett halvfabrikat producerat i form av chilipasta som blev mer populärt efter den ekonomiska krisen 1997. Sedan dess har snabbmat blivit mer och mer populärt. eftersom det sparar tid på att göra och bekvämt för dem som vill äta indonesisk mat som är lätta att köpa.
Maten i Indonesien är varierad
Vissa maträtter kan vara tillgängliga i vissa områden. Mat är därför en manifestation av identitet. samt att spegla den. naturliga miljön som resulterar i skillnader i råvaror tillgängliga i varje region.
Ris
Indonesiska människor gillar att äta ris som basföda som thailändare. Det kallas nasi särskilt på Sumatra, Java och Bali. Det finns många sorters ris i Indonesien som vitt ris eller beras, puti, rött ris eller bae. Aras Merah, vitt klibbigt ris eller Ketan Puti, svart klibbigt ris eller Ketan Heatam, etc., bearbetas till gröt insvept i kokosblad. Kokt ris inslaget i bananblad, ris kokt i kokosmjölk, kokt i kokosmjölk med gurkmeja.