Hotpot, eller huo guo, är en tillagningsmetod som liknar fondue. I en het gryta kokas buljong i vilken man doppar olika råvaror, för att sedan fiska upp dem och äta dem tillsammans med en dipp. Att laga hotpot hemma är en social tillagningsmetod, och grytan är enkel att förbereda.
Matlagning med historia
Hotpot och liknande tillagningsmetoder går att spåra långt bak i historien, och till flera olika länder. Vissa historiker menar att huo guo tillagades redan under Handynastin för mer än 1800 år sedan. Hotpot har sedan spridits i lokala varianter till kringliggande länder, som Vietnam, Kambodja, Thailand, Malaysia och Japan. Olika kryddor och smaker präglar de olika ländernas tolkningar av den traditionella grytan.
Gör Hotpot hemma – recept och förslag
Precis som med fondue kan hotpot varieras i oändlighet, och man kan doppa det mesta efter tycke och smak, allt från nudlar och grönsaker till kött och skaldjur. Dippen består ofta av sesamsås, chiliolja och färsk koriander, men kan även den varieras. Vi rekommenderar att krossa vitlök för att förhöja smaken ytterligare!
På Pong Market hittar du mängder av produkter till din hotpot, allt från färdiga paket till vanliga råvaror och tillbehör.